Så här funkar det att handla el via Granngården och Kontosmart.

Vad bör man tänka på när man letar efter nya elavtal? Vad är skillnaden mellan fast och rörligt elpris och vem bestämmer priserna på detta? Kontosmart är Granngårdens nya samarbetspartner för upphandling av förmånliga elavtal. Här berättar grundaren av Kontosmart Pelle Lindberg om hur det går till att teckna avtal via Grangården och Kontosmart samt några tips och råd på vägen.

Kontosmart är en av landets nya pris-jämförelsesajter där du snabbt kan jämföra elpriser på de vanligaste typerna av elavtal. Samtliga elhandelsbolag är inbjudna att lämna anbud på Kontosmarts sajt och all publicering är helt kostnadsfri för bolagen. Men, till skillnad från andra jämförelsesajter så publicerar vi endast priserna på de 5-6 elhandelsbolagen med de lägsta priserna. Då sätter vi press på bolagen att konkurrera med priserna på ett sätt som ingen annan gör. Kunden sparar också tid då man slipper jämföra upp till 100 olika elavtal - då man ju oftast bara är intresserad av de elavtal med lägsta priser. Därmed inte sagt att alla elhandelsbolag lämnar anbud till Kontosmart – många bolag jobbar på en liten lokal marknad eller har valt en annan strategi än att konkurrera med elpriser.

Rörligt eller fast pris?

Som kund kan du välja mellan elavtal med rörligt eller fast pris. Självklart med miljömärkning. Elavtal med fast pris innebär att du alltid betalar samma pris per kWh under hela din avtalsperiod, som kan vara 12, 24, 36 eller 48 månader. Utöver priser för el betalar du också energiskatt på 29,4 öre/kWh och slutligen läggs momsen ovan på allt detta. Skatt på skatt blir det. Bor du i en s.k lågskattekommun har du en lägre energiskatt på 19,4 öre/kWh.

Så sätts de rörliga elpriserna

Om du istället väljer elavtal med rörligt pris så avgörs ditt elpris utifrån marknadens tillgång och efterfrågan på el. Priserna styrs av handeln på en kraftbörs som heter Nord Pool och de varierar upp och ned, från ena månaden till den andra. Om du är beredd att ta lite större risker så rekommenderar vi ett elavtal med rörligt pris. Det har också historiskt sätt varit det mest förmånliga senaste åren, med undantag för vintern 2010-2011 som var en mycket kall vinter.

Svårt att jämföra rörliga elpriser

Notera att det kan var svårt att jämföra priserna på rörliga elavtal då elhandelsbolagen använder sig av olika varianter för att beskriva sina avgifter. Olika typer av inköpspris och påslag gör det svårt att jämföra priser mellan bolag. Vidare måste man ju också använda samma jämförelsemånad när man jämför sitt nuvarande elavtal med vad ett nytt skulle kosta. På Kontosmart använder vi en och samma princip när vi jämför priser på rörliga elavtal. De priser vi visar är baserade på föregående månads genomsnittspris på Nord Pool Spotmarknad.

Och så den fasta månadsavgiften

Utöver priset för el tar de allra flesta elbolagen också ut en fast månadsavgift som brukar ligga mellan 20:- till 50:-/månad, lite beroende på vilken årsvolym du har som kund. Kontosmart ambition är att försöka pressa ned även dessa avgifter och i slutändan försöka förhandla bort dem helt och hållet. Denna post redovisas alltid separat i vår jämförelsetabell.

Vad är kampanjavtal och prova-på-avtal?

Över 100 elhandelsbolag konkurrerar idag på en tuff marknad med små marginaler, till skillnad från de tre stora elproducenterna som tjänar grova pengar på en oligopol marknad. Ett sätt att locka in nya kunder är s.k prova-på-avtal där du som kund tecknar ett elavtal till ett lågt pris för en kort tid, normalt 3-6-månader. Därefter förlängs ditt avtal till ordinarie villkor. Som kund är det viktigt att läsa det finstilta och bevaka eventuella tider för uppsägning om du känner dig osäker. Elbolagen använder här ungefär samma metod som många tidningsförlag gör för att locka till sig nya prenumeranter. Kampanjavtal kan löpa på både kort och lång tid och gäller oftast endast nya kunder till bolaget, d.v.s för dig som inte varit kund hos bolaget de senaste 12 månaderna.

Vill du veta mer om hur elmarknaden eller Kontosmart fungerar – kontakta vår kundtjänst på support@kontosmart.se eller telefon 08-120 582 34 (telefontid 9-13 vardagar).

Stäng Flera andra personer tittar på elavtal i området Stockholm just nu!
Tyck till